Mondhygiëniste in Zoetermeer en in Den Haag,advies 2x per jaar reinigen, onder de 18 wordt alles vergoedt

Tandsteen verwijderd door de mondhygiëniste bij onze tandartspraktijk

De mondhygiëniste

De mondhygiëniste heeft een diploma op Hbo-niveau en wordt ook wel een paramedicus genoemd. De mondhygiëniste is als paramedicus bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Een mondhygiëniste houdt zich bezig met het onderhouden van een gezond gebit bij patiënten. en is dus werkzaam binnen de mondzorg

Waar houdt een mondhygiëniste zich mee bezig?

Het voorkomen van cariës (gaatjes) en ontstekingen in het tandvlees is waar de mondhygiëniste zich in de eerste plaats mee bezig houdt. De mondhygiëniste informeert en laat zien aan de patiënt hoe er goed moet worden tanden gepoetst, geflost en gestoken moet worden.

Niet alleen informeren en het aanleren van een juiste mondhygiëne zijn de taken van de mondhygiëniste. Ook genezende behandelingen als verwijderen van tandplak en tandsteen of het behandelen van tandvleesontstekingen zijn taken van de mondhygiëniste.

Hieronder een lijst waar de mondhygiëniste zich mee bezig houdt:

  • Een mondonderzoek uitvoeren bij de patiënt;
  • De staat van het kaakbot en tandvlees in kaart brengen. Bijvoorbeeld met een röntgenfoto;
  • Patiënten uitgebreid voorlichten over cariës (gaatjes) en tandaanslag als tandplak en tandsteen;
  • Leren hoe een goede gebitsverzorging eruit ziet;
  • Het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging;
  • Het verwijderen van tandaanslag, tandplak en tandsteen;
  • Uitvoeren van preventieve behandelingen met bijvoorbeeld een fluoride behandeling;
  • Polijsten en sealen van vullingen bij patiënten;
  • De mondhygiëniste kan in opdracht van de tandarts een verdoving aanbrengen voor de tandartsafspraak;
  • In overleg met de tandarts kan de mondhygiënist een cariësbehandeling uitvoeren door een vulling te plaatsen.

Waarom een bezoek aan de mondhygiëniste?

De mondhygiënist verhelpt problemen in de mondzorg die zijn ontstaan bij patiënten. Als tandvlees begint te bloeden tijdens tandenpoetsen of tijdens het eten is een bezoek aan de mondhygiëniste een verstandig idee. Ook last in de mond door bijvoorbeeld gaatjes kan een indicatie zijn om naar de mondhygiëniste te gaan.

De mondhygiëniste is er om je een goede mondzorg te leren en te helpen daar waar de patiënt zelf geen problemen kan voorkomen.

Er kan gesteld worden dat de mondhygiëniste grotere tandheelkundige problemen kan voorkomen, zodat er geen behandeling hoeft te worden uitgevoerd bij de tandarts. Dit komt doordat vrijwel alle hevige tandheelkundige problemen ontstaan bij een slechte mondzorg.

Redenen om naar de mondhygiëniste te gaan:

  • Het tandvlees bloedt of voelt pijnlijk aan;
  • Het tandvlees is gezwollen of zeer rood;
  • Er is sprake van teruggetrokken tandvlees of een slechte sluiting tussen tand en tandvlees;
  • Last van een slechte adem of een vieze smaak in de mond;
  • Tanden en kiezen beginnen los te staan in het gebit;
  • Tandaanslag als tandplak en tandsteen worden zichtbaar;
  • moeite met het onderhouden van een correcte mondhygiëne.

Hoe lang duurt een afspraak bij de mondhygiëniste?

Hoe lang de afspraak bij de mondhygiëniste zal duren verschilt per patiënt. De mondhygiëniste zal altijd beginnen met vragen naar de mondzorg van de patiënt en doornemen hoe het gebit wordt schoongemaakt. Hierop volgend wordt een mondonderzoek uitgevoerd om de stand van zaken in het gebit vast te stellen.

Voor elke patiënt is er een andere manier om de beste mondhygiëne en een goede mondzorg te realiseren. De mondhygiëniste zal met de patiënt de beste methoden doornemen. Verschillende soorten tandenborstels, stoken en flossen en de frequentie van deze methoden zullen worden besproken met de patiënt.

Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur. Twee maal per jaar een afspraak bij de mondhygiëniste verkleint de kans op grotere problemen wat betreft mondzorg enorm.

Kosten van de mondhygiëniste?

Kosten voor de mondhygiëniste kunnen net als kosten voor de tandarts worden vergoed. Afhankelijk van uw verzekering worden ongeveer 75% van de kosten vergoed binnen één jaar. Het is belangrijk om te weten dat kinderen tot 18 jaar binnen de basisverzekering 100% vergoed worden! Het is dus zeer raadzaam en voordelig om kinderen op een zo vroeg mogelijke leeftijd langs te laten gaan bij de mondhygiëniste. Dit bespaart op de lange termijn enorm veel tandheelkundige problemen.

De verzekeringsmaatschappij kan u voorlichten over de vergoedingen van de mondhygiëniste. U kunt ook altijd contact opnemen met onze praktijk om meer te weten te komen over de kosten en vergoedingen van de mondhygiëniste.