Prothese / kunstgebit

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese, is een vervanging van één of meer tanden of kiezen. Wanneer uw verloren element niet door een brug, kroon of implantaat kan worden vervangen is een partiële prothese een goede oplossing. Deze uiteindelijke prothese, ook wel kunstgebit genoemd, kunt u uit de mond nemen.

Hoe wordt een prothese gemaakt

Wat voor soort prothese wordt gemaakt is afhankelijk van het gebit. Het volledige gebit kan worden vervangen en dan spreekt men van een algehele prothese. Wanneer slechts een deel van het gebit wordt vervangen spreken we van een partiële prothese. Een prothese is compleet met tanden en kunst tandvlees en kan in en uit de mond genomen worden. Tijdens een consult met de tandarts wordt u gebit opgemeten en zal er een gipsafdruk worden gemaakt. Aan de hand van deze gipsafdruk kan in een laboratorium de prothese worden vervaardigd.

Plaatsen prothese

Een algehele prothese kan worden bevestigd aan implantaten die in het kaakbot vast zitten. Dit wordt een klikprothese genoemd. Deze prothese heeft wel de mogelijkheid om in en uit het gebit genomen te worden, maar zal niet losschieten.

Bij een partiële prothese wordt de prothese geplaatst door sluiting van het kaakbot en een vacuüm te gebruiken. Mocht deze toch los gaan zitten, zal de prothese terug moeten naar het laboratorium voor aanpassingen.

In totaal heeft u ongeveer vijf a zes bezoeken aan de tandarts nodig en gemiddeld vijf weken, voor u uw prothese heeft.