Blog 

Volg ons blog voor tips en informatie.

Tand eruit?

Het kan zomaar gebeuren dat je een tand verliest, bijvoorbeeld door een ongeluk of tijdens het sporten. Raak dan niet in paniek! Wat moet je wel doen? Pak de tand aan de bovenkant vast, niet aan de wortel en spoel de tand 10 seconden onder koud stromend water. Zet daarna de tand zonder af te drogen terug op zijn plek.

Neem overdag contact op met je eigen tandarts. ’s Avonds en in het weekend kun je terecht bij een spoedgevallendienst.

De tandarts beoordeelt of de tand die eruit is gegaan nog terug te zetten is. Hij of zij kan dit vakkundig doen, zodat de tand mogelijk behouden kan blijven voor het gebit

De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.

De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. Mogelijk is een wortelkanaalbehandeling nodig, omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

Misschien is de tand niet meer terug te plaatsen, dan zal de tandarts een behandeling voorstellen om het gat in de tandenrij op te vullen.

Tandenbleken

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op je tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring aan de buitenzijde. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen. De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen. De tandarts kan je tanden bleken door middel van bleekgel en een op maat gemaakte bitje. De behandeling is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. 

Elektrische poetsen

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel.

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer je poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Geavanceerde elektrische tandenborstels hebben een timer die je in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met teveel druk wordt gepoetst.

Er zijn verschillende elektrische tandenborstels te koop. De twee meest toegepaste technologieën zijn: oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand) en sonisch (zijwaarts heen- en weergaand).

  • Oscillerend-roterend
    Deze technologie is gebaseerd op het ontwerp van het polijstcupje dat door de tandarts of mondhygiënist wordt gebruikt voor een professionele gebitsreiniging. De opzetborstels hebben een kleine ronde borstelkop.
  • Sonisch
    Sonische tandenborstels zijn gebaseerd op het ontwerp van de borstelkop van een handtandenborstel. De sonische tandenborstel heeft de vertrouwde vorm van een handtandenborstel.

Er zijn ook elektrische tandenborstels met batterijen beschikbaar, maar deze hebben minder reinigingskracht dan de oplaadbare variant. Bij aanschaf van een elektrische tandenborstel is het vooral belangrijk dat de technologie bij je past. Belangrijk is dat de borstelkop niet te groot is zodat de borstel overal goed bij kan komen. Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies.

Tips voor een gezond gebit

  1. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).
  2. Poets je tanden 2 keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
  3. Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygiënist.
  4. Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
  5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
  6. Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.
  7. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
  8. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteed daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met de tandarts of mondhygiënist hoe je je gebit het best kan verzorgen.
  9. Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.
  10. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Laat de mond ook 1 keer per jaar controleren bij een kunstgebit.
  11. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
  12. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
  13. Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na 2 tot 3 weken moet de aft verdwenen zijn.
  14. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit is slecht voor het melkgebit.
  15. Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen.